In 2024 ga ik NIET kiezen
Stoer he?

Het is 3 januari 2024. Een nieuw jaar is net begonnen en ik ben het gestart op een manier die bij mij past. Zojuist alle thuiswedstrijden van Ajax in mijn agenda gezet, want daar ik ga ik samen met mijn ouders en broer altijd naartoe. Ja, zelfs nu het spel van de godenzonen af en toe pijn doet aan de ogen. Én ik heb mij vandaag aangemeld voor een tiental colleges ‘introductie kunstgeschiedenis’. Ogenschijnlijk wellicht tegenstrijdig, maar kiezen wil ik niet. Ik houd van klassieke muziek, Nederlandse meezingers, Netflixen, schetsen, goede gesprekken, stilte, sneeuw en zon. Ik wil niet kiezen en dat ga ik in 2024 daarom gewoon weer niet doen!

Als ik mij focus, kan ik best veel ben ik achter gekomen. Focussen is prima, maar niet te lang op slechts één ding graag. Een vriendin zei laatst tegen mij dat ze het zo knap vindt dat als ik iets wil, ik er ook helemaal voor ga. Een nieuwe opleiding, voor mezelf beginnen… Dat zette mij aan het denken. Ik herkende het eerst niet zo, maar ze heeft gelijk. Als iets mij interesseert, wil ik mij erin verdiepen. Ik krijg energie van nieuwe dingen leren. Eigenlijk ben ik wel een beetje een nerd, want nieuwe dingen leren vind ik echt tof. Ik ben geen durfal – mij zul je niet zien bungeejumpen of parachutespringen – met dingen ‘doen’ ben ik helemaal niet zo stoer. Maar met nieuwe uitdagingen aangaan en nieuwe kennis opdoen ben ik dat wel. Stoer bedoel ik.

Dat is denk ik ook waarom ik blij ben met de invulling van mijn werkende leven. Ik ondersteun scholen bij het vormgeven van onderwijs dat aansluit bij hun visie. Onderwijs dat niet per se zo vorm krijgt zoals dat al decennia (eeuwen?) gebeurt, maar dat wordt gevormd naar de eisen en behoeftes van deze tijd.

Daarnaast begeleid ik teams, organisaties en leidinggevenden bij het succesvol samenwerken en het invulling geven aan (nieuwe) organisatiestructuren. Ik houd de spiegel voor; geef een aai over de bol, een schop onder de kont, of alles daartussen. Wat maar nodig is om met elkaar verandering vorm te geven en te kunnen dragen. Nu en in de toekomst. Want clichés zijn clichés met een reden: verandering is de enige constante.

Dat geldt dus ook voor mij. Privé én zakelijk. Verandering is de enige constante. Daarom kies ik er ook in 2024 weer voor om niet te kiezen. Focus? Jazeker, maar met de ogen wijd open, zodat ik mooie nieuwe kansen zie en kan grijpen.