De kunst van hulp vragen

‘Wat is het moeilijkste dat je ooit hebt gezegd?’ vroeg de jongen. ‘Help’, antwoordde het paard.
‘Wanneer was jij op je allersterkst?’ vroeg de jongen. ‘Toen ik mijn zwakte durfde te laten zien.’
‘Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft’, zei het paard. ‘Het betekent dat je weigert op te geven.’
In het verhaal van ‘de jongen, de mol, de vos en het paard’, beschrijft Charlie Mackery de moed, de kwetsbaarheid én de kracht die komt kijken bij het vragen om hulp simpel en treffend.

Hulp bieden doen wij in de regel graag en regelmatig. Maar hulp vrágen… dat is ingewikkeld!
Opvattingen die ergens diep weggestopt zitten, zijn de saboteurs. Denk aan dat stemmetje in je hoofd dat zegt ‘Ze hebben alle vertrouwen in mij en leggen deze opdracht niet voor niets bij mij neer. Ik moet dit kunnen…’ of ‘Zij kunnen dit allemaal wel, ik ga echt niet om hulp vragen!’. Waarschijnlijk kun jij voor jezelf ook wel woorden geven aan dat stemmetje dat ervoor zorgt dat je liever niet om hulp vraagt.

Zonde! Want zoals ‘Paard’ hierboven treffend verwoord: ‘Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft. Het betekent dat je weigert op te geven.’ En wist je dat om hulp vragen ‘aanstekelijk’ is? Je zult merken dat als je mensen in jouw omgeving om hulp hoort vragen, de drempel voor jouzelf ook lager komt te liggen.
Samen met jouw collega’s kunnen jullie werken aan – en in – een werkomgeving waarin om hulp vragen de regel wordt, in plaats van de uitzondering. Zo groeien jullie als persoon, als professional én als team.

Heb jij de moed om ‘help’ te zeggen?