‘Verlies elkaar niet, als polarisatie dichtbij komt’. Een Sire-campagne die continu urgent en actueel blijkt. In het groot als het om politieke thema’s gaat (kijk maar naar de verkiezingen over twee dagen), maar ook in het klein tijdens gesprekken op het werk, aan de keukentafel, of in reacties op social media. Laten we ervoor kiezen elkaar vast te houden, ook als we het even niet met elkaar eens zijn.

In aanloop naar de verkiezingen, vulde ik een kieswijzer in. Een hulpmiddel dat ingewikkelde kwesties terugbrengt naar ‘mee eens’ of ‘niet mee eens’. Ik mocht mijn mening geven over stellingen als ‘Om natuurgebieden te beschermen, mogen mountainbikers worden geweerd.’. Tja, ik vind wel dat we zuinig moeten zijn op de natuur. Maar er moet toch ook ruimte zijn voor sport? En betekent dit dat er bestaande mountainbike-paden verdwijnen, of dat er geen nieuwe bijkomen? En mijn vriend – een enthousiast mountainbiker – stelde zich hardop de vraag ‘Waarom alleen mountainbikers, waarom niet ook de wandelaars en hardlopers?’
Een simpele vraag. Maar wel zonder enige nuance en toelichting. Je kunt voor zijn of tegen, want in deze context is geen ruimte voor ‘ja, maar’, of ‘nee, mits’. En dan is dit nog een ‘veilig’ onderwerp, laten we het niet hebben over stikstof, asielzoekers, de wolf, … Hopelijk thema’s die alleen voor debat zorgen en niet voor polarisatie.

Begrijp me niet verkeerd: iedereen heeft recht op zijn eigen mening. Maar een andere mening dan de jouwe veroordelen zorgt voor verwijdering, voor polarisatie. Als je oprecht nieuwsgierig bent naar de ander, dan kun je – met ieder een eigen mening – elkaar juist versterken.
Dit geldt niet alleen als het gaat om politieke discussies aan de keukentafel. Maar ook op de werkvloer is het belangrijk elkaar te ontmoeten, juist als je het niet met elkaar eens bent. Sta open voor elkaars ideeën en ga nieuwsgierig het gesprek aan. Niet met als doel elkaar te overtuigen, maar wel om elkaar te begrijpen.

En die kieswijzer? Ach ja, voor mijn vriend en mij een goede aanleiding om eens wat thema’s die in onze provincie spelen te bespreken. Vaak konden we elkaar wel vinden in onze opvattingen en soms… ‘we agreed to disagree’.